“Susan, mijn motivatie en werkplezier zijn minder hoog dan ik zou willen. In het team zie ik het ook terug.” Een lichte hapering in Anne’s stem. Het vraagt moed om dit hardop uit te spreken. Dan weer vastberaden: “Hoe keer ik deze energie, zodat we samen positiever in de wedstrijd staan?”
Opgave én verantwoordelijkheid
Je hele team betrokken en gemotiveerd houden vraagt normaal gesproken het nodige van jou als leider. Nu, in een disruptieve tijd als deze waarin we opeens vooral virtueel ‘in charge’ zijn, ervaar je het wellicht als een extra opgave om de verbinding en het werkklimaat positief te houden. Tegelijkertijd voel je ook juist grote verantwoordelijkheid om je team goed door deze crisis heen te loodsen. Zo ook Anne.
De vorige lockdown, inclusief wat het gekost heeft op mentaal, emotioneel of financieel vlak, ligt nog vers in ons geheugen. En of je nu in een booming business werkt of met je organisatie in zwaar weer zit, velen van ons hebben de afgelopen maanden alles gegeven. Zijn over grenzen gegaan. En dat is merkbaar aan de energie. De fut is minder en de lontjes korter, bij medewerkers én leidinggevenden.
Daarnaast hebben we allemaal onze persoonlijke ups en downs. Waar de een zich machteloos of somber voelt door de aanhoudende onzekerheid of het gemis aan collegiaal contact, is een ander thuis juist in zijn element. Waar de ene collega zijn hoofd laat hangen en afwacht tot alles weer normaal wordt, zijn anderen erop gebrand om kansen en mogelijkheden te pakken. In een team waar teamleden er totaal anders inzitten ligt onderling onbegrip op de loer.
Niet gek dat we intussen merken aan de sfeer dat we ons minder verbonden voelen of er meer verdeeldheid is. Zie dat als leidinggevende maar eens te managen. En daarbij je eigen rust, positiviteit en het vertrouwen te bewaren.
Energie is ‘besmettelijk’.
Want hoe je het ook wendt of keert, als leidinggevende zet je ‘de toon’ in energie en sfeer voor je team. Zwart-wit gesteld: straal jij zelf rust en vertrouwen uit en sta jij open voor wat er speelt? Voor wat je teamleden en de business nodig hebben? Dan zal je team ook transparant naar jou zijn. Je team gaat sneller zorgen of behoeften delen én tegelijkertijd naar kansen, mogelijkheden en oplossingen kijken.
Maak jij je daarentegen zorgen of voel jij frustratie over de gemiste omzet of de berg nog op te lossen problemen? Ook dan werkt dat door in je communicatie, je besluitvorming en je handelen. De kans is groot dat je onbewust meer weerstand of zorgen in je team triggert.
Of je het wilt of niet, jouw energie ‘infecteert’. Razendsnel. Onzichtbaar haast. Maar voelbaar. Het werkt door in wat je doet, zegt, uitstraalt en is bepalend voor de energie, sfeer én het gedrag in je team.
Kiezen of je overgeven aan de golven?
Het mooie is: jij kiest je energie! Die keuze maakt ieder voor zich (bewust of onbewust). En niet bewust kiezen is als je overgeven aan de golven; aan hoe je van nature ‘gewired’ bent, aan wat er in je team oppopt, aan de omstandigheden.
De impact van jouw keuze is dus enorm. Het bepaalt niet alleen hoe jij jezelf voelt. Het heeft ook grote invloed op je team. Op de kwaliteit van de onderlinge communicatie, interactie en verbinding.
Dat is wat Anne zich ook realiseert. Ze realiseert zich dat zij zelf een belangrijke sleutel is, om de energie en sfeer in haar team te draaien.
Samen doorgronden we de feiten en emoties. Gaan naar de kern van haar vraag en teamsituatie. Puzzelstukken vallen als vanzelf op hun plek. Opeens is kraakhelder wat haar te doen staat. Welke acties nu belangrijk zijn. Voor Anne zelf. En richting haar mensen.
Nu bewuster dan ooit
Ook bij mij staat het werken aan mijn energie nu bovenaan mijn prioriteitenlijst. Ik voed en bewaak mijn energie nu bewuster dan ooit, zodat ik de goede focus, verbinding en een fijn werkklimaat in mijn gesprekken met leidinggevenden en teams kan creëren. Een aantal strategieën en tactieken deel ik graag met je. Met een disclaimer: dit is wat voor mij persoonlijk werkt. Ik heb veel uitgeprobeerd en ook geschrapt. Wil jij regie op jouw energie pakken, kijk vooral wat voor jou werkt.
1. Kick-start de dag
Ik begin mijn dag met een ochtendmeditatie. Daar zet ik mijn wekker graag een half uur eerder voor. Daarna schrijf ik mijn doelen voor de dag op en geniet van mijn eerste kop koffie, vóórdat de kids de trap af denderen. Vanuit rust en met een opgeladen gevoel de ochtend starten, is voor mij de basis van een goede werkdag.
2. Koude straal
Douchen: pure quality time. De eerste ontbijt-turbulentie wegspoelen. De ideeën laten stromen. De laatste twee minuten onder de koudste straal. Omdat het fysiek veel voordelen heeft (voor het immuunsysteem, bloedcirculatie en meer). Maar vooral om mezelf eraan te herinneren dat ik mentaal tot veel meer in staat ben dan ik soms denk.
3. Focusmomenten
Voor een teamsessie of coachingsgesprek, focus ik bewust: wat is hier mijn intentie? Wie wil ik zijn? Waar kijk ik naar uit?
Los van de inhoud. Regelmatig 5 minuten zo’n focusmoment houdt mijn hoofd helder en mijn energie goed. En dat betaalt zich terug, voor mezelf én de ander(en).
Doordat de connectie groter is, we sneller tot de essentie komen, de juiste informatie eerder op tafel komt en we betere besluiten nemen dan wanneer ik non-stop van de ene call in de andere rol.
4. Kernwaarden leven
Mijn ontwikkeling staat in mijn top 3 kernwaarden. Dus doe ik dat iedere dag! Tijdens het koken of een avondwandeling luister ik het liefst een inspirerende podcast. Ik investeer in online opleiding, in boeken. Ik zit in een mastermind met collega teamcoaches. Verdiepen en continue verbeteren geeft mij positieve energie!
5. Iedere 90 min een mentale break
Iedereen herkent het: online overleggen vergt veel meer focus en concentratie dan live. En al helemaal als je een Video Call of meeting leidt. Als ik tijdens een sessie afgeleid of niet to-the-point ben, dan zie ik dat terug bij anderen. Het gaat ten koste van ieders aandacht, betrokkenheid of verbinding. Om zelf fris te blijven neem ik iedere 90 minuten een korte pauze. Even bewegen, de tuin in, een gezonde snack eten, zodat m’n hersenen een break krijgen en ik de hele dag mentaal fris blijf. Dat vraagt regelmatig nee zeggen, slim plannen, 15 minuten pauze tussen afspraken blokken. Onmogelijk? Denk aan de productiviteitswinst voor jezelf en je hele team die het je oplevert.
6. Anti-dip strategieën
Dip momenten zijn onvermijdelijk. De kunst is jezelf daar zo snel mogelijk bewust van worden om daarna weer regie over je energie pakken. Dus heb ik geëxperimenteerd en onderzocht hoe ik zo snel mogelijk uit een energie-dip kom. Wat voor mij werkt: muziek, buitenlucht, zon, bosbessen of chocola, natuur en beweging. Of door kort te focussen op mijn grotere doel (of mijn Noordster zoals businesscoach James Wedmore dat zo inspirerend noemt). Op het verschil dat ik wil maken voor leidinggevenden en teams. Zodra ik merk dat ik mijn energie ‘off’ is, stop ik waar ik mee bezig ben en zet ik één van deze strategieën in. Positiviteit gegarandeerd!
7. Mijn gedachten gidsen
Een van de grootste energy-drainers zijn negatieve gedachten. Baal ik bijvoorbeeld stiekem ergens van en onderzoek ik wat daarachter zit, dan is dat altijd een verhaal dat zich puur in mijn hoofd afspeelt. Iets als: ’dat kon veel beter‘ of ‘ik heb veel te weinig tijd om dit goed te doen’. Negatieve of pieker-gedachten kosten veel waardevolle denkkracht. Ze leiden ook niet tot de beste besluiten of acties. Ik wil voorkomen dat mijn gedachten met me aan de haal gaan, dus ik ben er alert op om dit soort niet-helpende verhalen zo snel mogelijk op te sporen en om te buigen naar constructievere gedachtegangen. Hier laat ik me zelf ook graag op coachen. Daardoor lukt het sneller om dit soort denkpatronen te doorbreken. En dat draagt bij aan mijn energie, werkplezier én resultaten.
Hoop dat bovenstaande je inspireert om ook regie op jouw energie te pakken. En hoor graag wat jij hieruit haalt voor jezelf. Wat werkt voor jou om je energie positief te houden? En merk je de impact op je team? Tof als je jouw ervaring en tips deelt!
PS Naast het managen van je eigen energie, kun je nog veel meer doen om je team positief, gemotiveerd en in verbinding te houden in de virtuele setting. Succesvol samenwerken blijft immers de basis van optimale prestaties. Wil je daar meer over weten, plan dan eens hier een Strategiegesprek met mij in.