De eerste editie van de Masterclass ‘De 3 sleutels naar een zelfstandiger leiderschapsteam’ is een feit. Als je naar een sterker, meer autonoom leiderschapsteam verlangt, dan wil je deze inzichten niet missen. In dit artikel deel ik aan de hand van 3 vragen van deelnemers aan de Masterclass een aantal eyeopeners waarmee jij ook de prestaties van jouw MT kunt verbeteren. Zodat jij meer ontspannen je targets haalt. En jezelf tegelijkertijd vrijspeelt voor strategische of lange termijn zaken.
-
- Wanneer ga je met je MT om tafel?
Als je als manager of CEO niet helemaal tevreden bent over de gang van zaken in je MT, sta je voor de vraag: Wat is het moment dat je met je hele MT om tafel gaat en de situatie bespreekbaar maakt?Enerzijds baal je er van als je MT niet optimaal loopt. Anderzijds kijk je ook niet bepaald uit naar een moeilijk gesprek. Bovendien kost een extra overleg je mogelijk zo’n 10 declarabele uren. En weet je vooraf niet of het een vruchtbare meeting wordt. Eentje die verbetering oplevert.Je neiging is dus wellicht om het nog een maandje aan te kijken.Een vraag die je hierbij helderheid kan geven is de volgende: Wat kost het eigenlijk, als je MT niet optimaal functioneert?
Deze vraag zorgde er tijdens de Masterclass voor dat we het in no time over miljoenen-projecten hadden die onder de streep toch in rode cijfers eindigen. Over het klappen van een start-up. Over een waardevolle A-player die vertrekt omdat er ‘toevallig’ een te mooie kans op zijn pad komt. Over teruglopende klanttevredenheid. Over wat het jezelf kost, denk aan gezondheid, geluk of gezin.
Deze vraag maakt de mogelijke winst als je MT wél weer als een geoliede machine draait, ook meteen kraakhelder.
“Toch op korte termijn die evaluatie inplannen”, concludeerde een van de deelnemers al snel.
Wat brengt deze vraag bij jou boven? En welk besluit wil je hierover nemen?
- Hoe krijg ik sommige MT-leden zover dat ze minder beren op de weg zien? En ze meer probleemoplossend en innovatief gaan denken?
Waar je wellicht al bekend mee bent is het volgende: Teamgroei vindt plaats in fases.In de kern zijn er 4 fases waar jij je team actief doorheen te leiden hebt om tot de fase van een soepel samenwerkend team te komen.Elke fase kent zijn eigen valkuilen. Elke fase vraagt een andere strategie en rol van jou als CEO of manager. Volg je die strategie niet, dan blijf je met je leiderschapsteam hangen in een van de eerste twee fases, waar je team meer afhankelijk van jou is. En bereik je die fase van een stevig en zelfstandig team simpelweg niet.Ook is het geen lineair pad. Ook al werk je al jaren samen of heb je beste talenten aan boord, na een grote verandering of teamwissel belandt 99 van de 100 teams weer in fase 1 met elkaar.Als jij dus het gevoel hebt dat je er alles aan doet, maar het lijkt of je MT niet wil, betekent dat niet dat jij iets niet goed doet.
Mogelijk doe jij wél de juiste dingen. Alleen in de verkeerde fase.
Of heb je onrealistische verwachtingen gezien het stadium waar je team zich in bevindt. Beren op de weg zien, ja-maren, teruggrijpen naar het verleden of niet de volle verantwoordelijkheid pakken, zijn bijvoorbeeld signalen dat je MT (weer even terug) in fase 1 zit.
Je alleen al beseffen dat dit ook de allerbeste MTs overkomt, lucht op. Fase 1 vraagt van jou als leider focus op heldere doelen en structuur, rollen en afspraken. Wellicht is hier ongemerkt ruis op ontstaan, die makkelijk op te lossen is.
Hoe sneller je herkent in welke van de 4 fases je team zit en hoe beter je begrijpt waar je op te sturen hebt, hoe groter je invloed en effectiviteit als leider.
En hoe meer tijd en energie je beschikbaar hebt voor andere zaken.
- Hoe krijg je het dan wel voor elkaar dat je MT zaken oppakt, waarin ze nu op jou leunen? Zodat jij meer op je MT kan gaan leunen.
In de kern zit dit in een optelsom van micro-conversies: momenten waarop jij je team laat voelen dat de bal echt bij hen ligt. Momenten waarop jij het níet invult of oplost. Maar wél het proces strak leidt. Om te stimuleren dat mensen meer verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen gedrag in een MT-overleg, gebruik ik zelf een tool die in elk team succes oplevert. Aan de hand van eigen voorbeeldsituaties, ervaarden de deelnemers zelf hoe krachtig en effectief deze tool is, in elke unieke teamsituatie toepasbaar.De conclusie: Hoe simpel en laagdrempelig kan het zijn! Het bespreken van zaken die niet lekker lopen hoeft dus niet ingewikkeld te zijn of veel tijd te kosten.
- Wanneer ga je met je MT om tafel?
PS Verlang jij ook naar een sterker, meer autonoom leiderschapsteam, plan dan hier een Strategiegesprek in.
“Een aansprekende, intensieve en interactieve Masterclass die inhoudelijk goed aansluit bij de MT-uitdagingen waar stevige managers en CEO’s voor staan. Susan stelt relevante vraagstukken aan de kaak, gaat in op je persoonlijke situatie en geeft je praktische tools. Een no-brainer voor elke leider die zijn team naar meer zelfstandigheid wil leiden.”
Ank Beerens, Practice Leader & Account Director, Boxx Global Expat Solutions